Hoe maak je persoonlijke leerdoelen? 3 praktische stappen
01 mei 2021 
3 min. leestijd

Hoe maak je persoonlijke leerdoelen? 3 praktische stappen

Heb jij ook moeite met het maken van je persoonlijke leerdoelen? Maak jij ze ook altijd veel te groot of heb jij er veel te veel? Heel herkenbaar allemaal. In dit blog artikel zal ik 3 praktische stappen uitleggen die jij vandaag kan zetten om jouw persoonlijke leerdoelen te gaan maken en dat je een grotere kans hebt dat je ze gaat halen!

Wanneer je gaat beginnen met persoonlijke leerdoelen is het belangrijk dat je een lijst gaat maken. Schrijf op papier wat je allemaal wilt gaan bereiken en verdeel dit in verschillende categorieën.

Bijvoorbeeld:
Eten: Ik wil vanaf vandaag 3 x in de week gezond gaan eten om 18:00.
Sporten: Ik ga elke maandag, woensdag en vrijdag om 20:00 sporten voor 30 minuten en ik focus mij op krachttraining.

Wat al opvalt in de bovenstaande doelen is dat ik gebruik maak van SMART (Specifiek, Meetbaar, Acceptabel, Realistisch, Tijdsgebonden) doelstellingen. Als een persoonlijke leerdoel SMART is gemaakt is het eerder haalbaar.

Voorbeelden zonder SMART:
Eten: Gezonder gaan eten door de week.
Sporten: Aantal keer krachttraining doen.

Wanneer een leerdoel niet SMART is kan het snel al “vaag” worden. Het is niet specifiek genoeg om er mee aan de slag te gaan. Je kunt het niet in gaan plannen en je kunt er niet je focus op gaan leggen.

Wanneer je een lijst hebt gemaakt met meerdere SMART persoonlijke leerdoelen kun je gaan kijken welke het belangrijkste zijn voor jou. Je kunt niet aan 100 leerdoelen tegelijk werken. Selecteer tussen de 5 en 10 leerdoelen die het belangrijkste voor je zijn en stel de vraag of ze ook echt haalbaar zijn. Wanneer je dit gedaan hebt kun je door naar stap 2.

In stap 2 ga je de persoonlijke leerdoelen kleiner maken. Kijk naar de 5 tot 10 leerdoelen die je zonet geselecteerd hebt. Hoe kun je het kleiner maken waardoor het haalbaarder is?

Bijvoorbeeld:
Eten: Ik ga iedere woensdag om 18:00 een gezonde avondmaaltijd maken.
Sporten: Ik ga elke maandag, woensdag en vrijdag om 20:00 wandelen voor 30 minuten.

Zoals je in de bovenstaande voorbeelden ziet is dat het leerdoel die je opgesteld hebt kleiner is gemaakt. Wanneer jij klein gaat beginnen kun je het doel al eerder halen en het dan aanpassen. Wanneer het je lukt om bijvoorbeeld 3 woensdagen achter elkaar gezonde avondmaaltijd te maken, omdat dit voor jou een uitdaging is kun je het daarna aan gaan passen naar woensdag en de vrijdag een gezonde avondmaaltijd maken. Je snapt het principe. Wanneer je kleine stapjes zet en in de flow komt van doelen halen kun je het daarna groter maken voor jezelf. Houd het wel telkens bij 5 tot 10 doelen totaal.

Je kunt je niet de hele dag focussen op alle persoonlijke leerdoelen die je hebt geselecteerd. In stap 3 ga jij je focussen op 1 doel. En wat bedoel ik daarmee? Je gaat je doelen inplannen en bepaalde momenten van de dag afblokken voor het werken aan je doelen.

Bijvoorbeeld:
Eten: Ik ga iedere woensdag om 18:00 een gezonde avondmaaltijd maken. Dit zet je in je agenda voor elke woensdag. Logisch hè! Maar je moet ook nog boodschappen waarschijnlijk doen. Als je dit om 17:00 in gaat plannen hoef je de rest van de week hier niet meer over na te denken. Om 17:00 ga je de gezonde avondmaaltijd kopen en om 18:00 kun je het gaan maken en eten.
Sporten: Ik ga elke maandag, woensdag en vrijdag om 20:00 wandelen voor 30 minuten. Dit blok je af in je agenda. Omdat je het doel al SMART is kun je het vaak 1 op 1 kopiëren.

Als ik het persoonlijke leerdoel zou hebben om iedere dag een half uur te gaan lezen voor 30 dagen achter elkaar. Valt het dus nu al meteen op dat er geen tijd aan verbonden is. Door aan je persoonlijke leerdoel een tijd te hangen zorgt dit ervoor dat je het makkelijker in kan plannen. Je hoeft er niet meer over na te denken door de dag heen omdat het al in de planning staat. Je kunt je focus dus elke keer van doel naar doel verplaatsen. Als je dit consistent doet en in de flow komt van leerdoelen halen kun jij veel gaan bereiken in je leven.

Benieuwd naar nog meer praktische stappen of oefeningen? Bekijk dan het Praktisch Werkboek van Mentali.nl. Een 21 dagen praktisch werkboek die voor meer bewustwording gaat zorgen. Ontdek jouw onbenutte potentieel en wordt de mooiste versie van jezelf! Ik raad aan om de software Adobe Acrobat Reader te gebruiken zodat je de PDF daarin kan opslaan en je niet opdrachten kwijtraakt.

Over de schrijver
Doné is oprichter van Succesvollerleven.nl. Hij heeft een passie voor persoonlijke ontwikkeling, het verbeteren van zijn mindset en bewustwording. Op Succesvollerleven.nl deelt hij zijn kennis en wil hij zoveel mogelijk mensen dagelijks inspireren.
Reactie plaatsen